obiekt wystawienniczy przy Narodowym Muzeum Morskim w Gdańsku

Projekt wykonany w ramach konkursu studenckiego na obiekt wystawienniczy przy Narodowym Muzeum Morskim w Gdańsku. Wykonany wspólnie z Justyną Pawelczyk, został nagrodzony III miejscem. Doceniono w nim harmonijne wpisanie się w historyczną tkankę miejską, przy jednoczesnym użyciu współczesnych materiałów w połączeniu z cegłą.

 

Widok od strony Motławy

Zaproponowana forma budynku jest wynikiem analiz wysokości i proporcji budynków sąsiednich. Całość składa się z dwóch różnej wielkości brył, połączonych ze sobą szklanym łącznikiem. Na przedstawionych poniżej schematach pokazane jest dążenie do uzyskania jak najbardziej harmonijnego przejścia pomiędzy obecnym budynkiem Narodowego Muzeum Morskiego a Spichlerzem Królewskim.

akso

W podobny sposób został potraktowany rzut przyziemia – ściana nowego budynku jest tej samej długości co ściana NMM (mają również taką samą wysokość), natomiast część znajdująca się przy Spichlerzu Królewskim jest krótsza (i wyższa), dzięki czemu również w rzucie mamy do czynienia z kompozycją schodkową.

sytuacja

Podział na dwie bryły uzasadniony jest rozkładem funkcji.

Na parterze niższej części znajdują się dwa główne wejścia – od strony Motławy oraz od ulicy Ołowianka. Zwiedzający mogą tutaj kupić bilet, skorzystać z toalet oraz ze sklepu z pamiątkami. Pierwsze piętro w całości przeznaczone jest dla pracowników muzeum. Poza biurami i zapleczem socjalnym poziom zaopatrzony jest w salę konferencyjną. Na ostatnim piętrze znajduje się biblioteka dostępna z tarasu widokowego.

Wyższy budynek pełni funkcję wyłącznie wystawienniczą. Umieszczono tam między innymi silnik główny ze statku „Romuald Traugutt” oraz nadbudówkę z holownika portowo-redowego „H-2”. Wymienione eksponaty można podziwiać w całej okazałości z galerii znajdujących się na wszystkich czterech poziomach.

schematy funkcji

Oszklony łącznik pełni głównie funkcję komunikacyjną ze względu na główną klatkę schodową z czerwoną windą. Od strony Motławy można podziwiać zrzutową kapsułę ratunkową zachęcającą spacerowiczów do odwiedzenia obiektu. Na drugim piętrze znajduje się taras widokowy z miejscem do wypoczynku, z którego rozciąga się piękny widok na znajdujące się po drugiej stronie budynki Głównego Miasta. Oprócz tego dzięki fragmentowi szklanej podłogi widać wymienioną wyżej kapsułę ratunkową od góry.

Widok od strony Motławy.

Widok od strony Motławy. Na wizualizacji roboczej widać łącznik z istniejącym budynkiem NMM oraz mocne, białe podziały kondygnacji.